|

El professor Agustín Escardino imparteix la lliçó magistral en l’acte de celebració dels 125 anys dels estudis de Química en la UV

El professor emèrit de la Universitat Jaume I de Castelló Agustín Escardino ha impartit la lliçó magistral durant l’acte de clausura de les celebracions dels 125 anys dels estudis de Química en la Universitat de València. El catedràtic d’Enginyeria Química va exercir en aquesta universitat de 1965 a 1991 i en va ser vicerector des de 1979 fins a 1984 i distingit amb la Medalla de la UV.

Durant la seua intervenció, que portava per títol «Història dels estudis de Química en la Universitat de València», el professor ha recordat que els orígens dels estudis de Química se situen en 1788 quan es va impartir aquesta disciplina en la Facultat de Medicina de la Universitat i ha esmentat les diferents seus de l’antiga Facultat de Ciències, que va iniciar les seues activitats en la seu històrica de la Universitat, al carrer La Nau.

Ha esmentat que el 12 de maig de 1932 es va produir un incendi en els laboratoris de Química de la primera planta de l’edifici, que va afectar les aules de ciències, el Museu d’Història Natural i l’Observatori Astronòmic, i que la Facultat de Ciències es va traslladar a l’octubre de 1944 a l’edifici que actualment ocupa el Rectorat de la Universitat. L’ampliació dels estudis a Ciències Físiques, Ciències Matemàtiques i Ciències Biològiques va suposar el trasllat a l’actual Campus de Burjassot-Paterna en la tardor de 1978.

El catedràtic d’Enginyeria Química també ha realitzat un repàs a les activitats professionals de les titulades i els titulats en Química per la Universitat de València, així com un recorregut per les transformacions dels plans d’estudi en aquesta disciplina que compleix 125 anys de tradició en la Universitat de València.

En l’acte també ha participat Mario Llusar, vicedirector i responsable del Grau en Química de la Universitat Jaume I de Castelló.

125 anys dels estudis en Química en la Universitat de València

La Universitat de València ha celebrat el dimarts 23 de novembre, amb un solemne acte acadèmic, la clausura de les commemoracions del 125 aniversari dels estudis en Química. En el transcurs de la cerimònia s’ha lliurat la Medalla de la Universitat, a títol pòstum, al professor doctor Fernando Sapiña.

L’acte ha estat presidit per la rectora de la Universitat de València, M. Vicenta Mestre, acompanyada per la degana de la Facultat de Química, Adela Mauri, i el president de la comissió del 125 aniversari, l’exrector de la UV, Francisco Tomás. La secretària general, María Elena Olmos, ha procedit a la lectura del reial decret d’implantació dels estudis en Química, i el secretari de la Facultat de Química, José Vicente Folgado, ha donat lectura a la primera acta de la Junta de la Facultat de Ciències de l’any 1895.

Durant la seua intervenció, Francisco Tomás ha assenyalat que «els universitaris i la societat valenciana en la transició secular del segle XIX al XX van ser conscients d’aquest fenomen, i van comprendre que seria necessari formar noves generacions amb coneixements científics i habilitats professionals per a fer-los rendibles, per això la seua iniciativa, al meu parer feliç, d’implantar estudis de Ciències, i més concretament de Química, en la Universitat de València. Per aquesta raó celebrem aquesta iniciativa de les autoritats acadèmiques de l’època, de la seua visió de futur i del seu afany de servei».

Per part seua, la degana de la Facultat de Química, Adela Mauri, ha recordat la creació, en 1977, d’aquesta Facultat a partir de la separació de la Facultat de Ciències, i també ha destacat la presència de tots els degans i deganes d’aquesta facultat des d’aquells temps.

Per la seua part, la degana de la Facultat de Química Adela Mauri ha destacat que la Facultat de Química de la Universitat de València contribueix a la millora de la qualitat de vida i al progrés de la Humanitat, alertant de la quimifòbia i reconeixent la necessitat de millorar la divulgació de les aportacions de la Química. Així, ha recordat el rigor i il·lusió del professor Fernando Sapiña.

La rectora de la Universitat de València ha reivindicat els resultats de la investigació realitzada en la Facultat de Química, així com el fet que siga la primera titulació en Química d’Espanya que compta amb un segell europeu de qualitat, resultat d’un esforç continuat del personal docent i investigador i d’administració i serveis de la Facultat.

«Avui dia, la nostra Facultat de Química destaca per la seua iniciativa, amb estudis, també, de doble grau internacional, i moderns programes de postgrau que abasten tots els àmbits de la química», ha destacat la rectora. També ha recordat la importància de l’estudiantat: «Sense estudiantat no hi ha docència», ha dit, i ha agraït el treball continuat del PDI i el PAS al llarg de la història de les facultats, primer de Ciències i, després, de Química, esmentant els primers catedràtics d’aquella primera facultat.

«Avui, igual que en el passat, la nostra universitat continua al servei del nostre poble, de la ciència i del coneixement; un compromís que ara reafirmem en aquesta magnífica celebració de clausura dels actes del 125 aniversari dels estudis de Química en la Universitat de València». Amb aquestes paraules de la rectora i la interpretació de l’himne acadèmic «Gaudeamus igitur» per l’Orfeó Universitari s’ha tancat aquest solemne acte acadèmic.

Medalla de la Universitat, a títol pòstum, al prof. Fernando Sapiña
Durant l’acte s’ha procedit al lliurament de la Medalla de la Universitat de València a títol pòstum, al professor doctor Fernando Sapiña Navarro (1964-2018), després de la preceptiva laudatio, exposició dels rellevants mèrits que concorren en qui rep aquesta distinció. Aquesta ha sigut pronunciada pel catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de València, Juli Peretó.

Fernando Sapiña va ser professor del Departament de Química inorgànica i investigador de l’Institut de Ciència dels Materials de la Universitat de València. El professor Sapiña va centrar la seua investigació en les noves vies de síntesis de materials amb composició, microestructura i propietats controlades. És conegut per ser l’inventor de la tècnica culinària de l’esferificació inversa, tècnica que va aplicar en el restaurant El Bulli.

A més, va ser un dels impulsors del Grau en Ciències Gastronòmiques de la Universitat de València, únic a Espanya que es pot estudiar en una universitat pública i a preus públics. També va destacar per la seua contribució a la divulgació de la ciència, dirigint col·leccions de Publicacions de la Universitat de València, l’editorial de la universitat que està celebrant el seu centenari d’existència.

«La seua contribució a crear Expociència serà sempre recordada. Era una bona persona, en qui podies confiar sempre», ha recordat el professor Juli Peretó. Durant un prolongat aplaudiment del públic, la seua esposa, Encarna Coret, ha arreplegat, de mans de la rectora M. Vicenta Mestre, aquesta distinció que, a títol pòstum, li va ser concedida pel Consell de Govern de la Universitat de València l’any 2019.

Informació proporcionada pel Gabinet de Premsa de la Universitat de València

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions